A kutyán kívül az ember legjobb barátja a könyv. A kutyán belül nem lehet olvasni. (Groucho Marx)

2008. február 26., kedd

A tó

Japán regényt olvasni mindig olyan más.
Valahogy az egésznek a hangulata.
Miközben olvasod, óhatatlanul elgondolkodtat.

És ezt időnként nagyon szeretem; néha azért veszem a kezembe japán író regényét, mert hiányzik ez a hangulat. Azt hiszem egy kicsit megnyugtat, de nem tudnám megmondani miért.

Lényeg az, hogy amikor pár napja otthon anyuéknál nézegettem a polcomat, megakadt a szemem két olyan japán regényen, amiket még az egyetem alatt vettem antikváriumokban, de sosem jutottam el odáig, hogy elolvassam őket.
Meg persze más úgy olvasni egy könyvet, hogy japán irodalom szigorlatra kell több száz másikkal együtt, meg más úgy, hogy elfog a hangulat, leveszem a polcról, és annyi idő alatt olvasom el, amennyi alatt akarom.

A tó egy férfi reménytelen vágyódásáról szól az elérhetetlen boldogság iránt. Tulajdonképpen nehéz pontos leírást adni a tartalmáról, a regény a közepe felé eléggé kusza és zavaros, sokszor kellett visszalapoznom, hogy megnézzem ez vagy az a név kit is takar, de aztán a vége felé letisztul minden.
Mindenesetre aki még nem olvasott japán regényt, annak nem ezt ajánlom elsőként, akkor már inkább az író Hóország c. regényét.

Rövid kis könyv, hamar el lehet olvasni, de ugyanakkor elgondolkodtat minket kicsit a világról, kapcsolatokról, emberekről.

Hideg estékre ajánlom, egy pokróc alá bevackolódva, forró csokival a kézben.

- Eredeti cím: みずうみ
- A regény története kicsit részletesebben: A szomorúság körei
- A Nobel-díjas szerzőről angolul: Yasunari_Kawabata

5 megjegyzés:

pici dzé írta...

Én még nem olvastam olyan japán szépirodalmat, ami tetszett volna. Túl idegen.

MC írta...

Nálam a Kiotói szerelmesek van kikészítve következő (vagy az utáni) könyvnek, bár egyet kell értenem pici dz megjegyzésével, engem sem fogott meg eddig még egy japán könyv sem. Talán majd ez.

MC írta...

Uff, tényleg, azt olvastam is, és tényleg jó volt. Na, remélem, a Kiotói szerelmesek is hasonló lesz.

AnTalk írta...

Yukio Mishimától olvastál már valamit? Ha nem is a legjobb, de az egyik legismertebb japán író. Érdekes, hogy magyarul egy könyvét sem láttam még könyvesboltban, csak az életrajzát.

AnTalk írta...

Ebben a globális felmelegedésben az Egy maszk vallomása új népszerűségnek örvendhet.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...