A kutyán kívül az ember legjobb barátja a könyv. A kutyán belül nem lehet olvasni. (Groucho Marx)

2008. április 7., hétfő

Egy tél Stockholmban

Talán azért fogott meg ez a könyv így látatlanban is, mert úgy éreztem, egy mondhatni tényleg jellegzetes női sorsról van benne szó.

A nő házassága nem hogy romokban áll, de annál is rosszabb a helyzet: a férje egy másik nőt is szeret.

Nem laknak már együtt, de a férfi még mindig vissza-visszajár hozzá, virágot küld neki, hívogatja telefonon.
A nő, bár lelke mélyén tudja, hogy mit kellene tennie, mégis sokáig képtelen rá. Képtelen szembenézni a valósággal, felébredni lidérces álomvilágából, és végre szakítani vele.

Eközben találkozik azzal a férfival, akivel 11 éve együtt töltött egyetlen éjszakát. Megint egymásba gabalyodnak, a férfi erőt ad neki, és úgy tűnik végre a sarkára tud állni, hogy rendezze az életét, az érzéseit. Vagy mégsem ennyire egyszerű lenne?

Az elején nagyon furcsa a könyv tagolása. Egy oldalon akár több nagybetűs kiemelés is szerepel időnként, amik néha címként, néha pusztán kiemelésként funkcionálnak. Sokszor viszont angolul szerepel egy-két mondat kiemelve, legtöbbször a nő és a férfi közötti párbeszéd egy éppen hangsúlyos mondata, kérdése, témája.

Ez eleinte kicsit zavaró volt számomra, aztán már nem. Valahogy tényleg éppen ott volt a helye annak a kiemelésnek, és valahogy éppen jó volt úgy, hogy angolul volt.

A könyv, vékonysága és látszólag teljesen kusza szerkesztése ellenére (sokszor időbe telt, mire rájöttem most éppen kiről is van szó), tele van érzelmekkel, méghozzá nagyon mély érzelmekkel, minden sorából érződik, hogy nő írta.

"A SZERELEM
az ellentétek felfüggesztését ígéri. Fogékonnyá tesz az ismeretlen dimenziókra. A többi élet, melyeket magunkban hordozunk, nyomban a tudat küszöbéhez sereglik, ls dörömbölni kezd. Hirtelen minden lehetségesnek látszik. Egyenesen belezuhanunk a másik emberbe, mint egy kútba. A másiknak, úgy látszik, valamiféle különleges kulcsa van van hozzánk. És milyen régóta kerestük már ezt a kulcsot! Szívünk megtelik hálával, kiszabadulunk az én szűk ketrecéből. Ott bent, a börtönünkben csökevényesek voltunk, most épek és teljesek vagyunk.
"

Tetszett.

-Eredeti cím: En vinter i Stockholm
- Polar Könyvek

1 megjegyzés:

Nima írta...

köszi ezt a könyvet!! a barátnőmnek tökéletes meglepetés lesz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...