A kutyán kívül az ember legjobb barátja a könyv. A kutyán belül nem lehet olvasni. (Groucho Marx)

2008. április 12., szombat

A lét elviselhetetlen könnyűsége

Ez az a könyv, amiről már sokat hallottam, de nem tudtam valójában miről szól, mégis valamilyen szinten azt éreztem, hogy egyfajta "alapmű", már ha szabad ilyet mondani.

(Mint például a Ponyvaregény, filmben, amiről ha valaki megtudja, hogy nem láttam még, kifakad; "dehát ez alapmű!")
Na, szóval valahogy így értem a dolgokat.

Főleg morsánál olvastam róla sokat, idézetekkel tarkítva, és tetszett. Valahogy az jött le belőle, hogy igen mély filozófiai eszmefuttatások vannak a regényben elrejtve, és tele van olyan életigazságokkal, amikről ugyan elvileg tudunk, de ha valaki az arcunkba dörgöli, és kimondja, mégis kicsit megrendülünk, majd hevesen bólogatunk rá.

A regény fő karakterei Tomas, a gyógyíthatatlan szoknyavadász sebész, aki otthagyja feleségét és fiát, és később feleségül veszi Teresát, a kisvárosi pincérnőt, aki ugyan szokásos kis kalandnak indul a sebész életében, végül ottragad nála.

Tomas ennek ellenére nem tud felhagyni poligám életmódjával, amiről Teresa természetesen tud, mérhetetlenül fáj neki, mégis kitart a férfi mellett.

Aztán ott van Sabina, a festőnő, Tomas szeretői közül a legjelentősebb, na és Franz, aki egy ideig Sabina szeretője, még feleségét is elhagyja miatta, de hiába..

A hatvanas évek Prágájában vagyunk, a regényt áthatja az 1968-as csehszlovákiai kommunista-ellenes felkelés, a „prágai tavasz”, majd az orosz megszállás drámája.

Persze ezek csak igazán nagy vonalak, és ami az igazán értékes ebben a könyvben, arról nem is tudnék a saját szavaimmal írni. Azt egyszerűen el kell olvasni, ahogy azt Kundera leírta.

Ja, és a borító valamiért annyira tetszik! Imádom.

Felejthetetlenül nagy regény, biztosan felekerül a legjobb könyvek listájára nálam. Mindenkinek szívből ajánlom!

És egy kedvenc - a sok közül - idézet a könyvből:

" Mi a kacérság? Mondjuk talán azt, hogy a kacérság olyan magatartás, mely éreztetni hivatott a másikkal, hogy a szexuális közeledés lehetséges, miközben ez a lehetőség sohasem tűnhet bizonyosságnak."

- Eredeti cím: Nesnesitelná lehkost bytí
- Néhány Kundera-idézet összegyűjtve
- Film is készült belőle
- A szerző oldala a neten

2 megjegyzés:

Nima írta...

Kundera egy olyan író, akitől kicsit ódzkodom, de ez elég jónak tűnik. ilyenkor jó az, ha valaki már elolvasta előttem, és legalább valami fogalmam lehet róla, miről is szól.

és köszi a linket.:)

Anonymous írta...

miért ódzkodsz tőle? Kundera a világ egyik legjobb írója.:) amúgy érdekes, de itt is egy szoknyavadászról van szó. Ludvík Jahn is, meg a Nevetséges szerelmek kötet is tele van ilyen történetekkel. vajon Kundera is az volt? (vagy még most is az, haha:D)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...