A kutyán kívül az ember legjobb barátja a könyv. A kutyán belül nem lehet olvasni. (Groucho Marx)

2017. november 5., vasárnap

Working Stiff: 2 years, 262 Bodies, and the Making of a Medical Examiner

Working Stiff: Two Years, 262 Bodies, and the Making of a Medical ExaminerWorking Stiff: Two Years, 262 Bodies, and the Making of a Medical Examiner by Judy Melinek
My rating: 5 of 5 stars

Oh, yes—that thing about house cats is true. Your faithful golden retriever might sit next to your dead body for days, starving, but the tabby won’t. Your pet cat will eat you right away, with no qualms at all. Like any opportunistic scavenger, it will start with your eyeballs and lips.” 

Dr. Judy Melinek sebész rezidensként töltötte gyakorlatát, egy őt mindenben támogató férjjel maga mögött, aki némileg aggódva figyelte a túlhajszolt életét. Dr. Melinek szenvedélyesen szerette amit csinált, azonban amikor az egyik 36 órás ügyelete után ájultan esett össze a kórházban, ő is belátta, hogy ezt nem folytathatja tovább. A törvényszéki orvoslás mellett döntött.

Briliánsan megírt könyv, minden szempontból. A történet lebilincselő, kellően vegyítve a tudományt, magánéletet, érdekességet, anatómiát, munkát, mindezt olvasmányosan összeolvasztva, az esetek és történetek egymásba folynak, szinte észre sem vesszük.
"I couldn't remember whether I had examined Andres Garcia's rectum. I agonized about it all evening at home, thoroughly ruining my husband's dinner."
A 2001.09.11-ei new york-i terrortámadás pont a gyakorlata idejére esett, egyike volt annak a 30 orvosnak, akiknek feladata az áldozatok maradványainak beazonosítása volt. Érzékletesen írja le, milyen kemény és érzelmileg megterhelő munkát végeztek. Utólag ő is elmereng rajta, hogy bírt ki ép ésszel.
I had a wonderful rejuvenating half-hour massage before going backt to work. "You"re under a lot of stress because your chakras are way out of whack," the pleasant young masseuse informed me.  
That, and I'm working a graveyard shift sifting through fetid human remains under Frankenstein conditions, I thought privately. That, and the chakras.” 
Az írónő humora teszi fel az i-re a pontot, egyszerűen úgy érzi az ember, hogy nem bírja letenni a könyvet (bár néha mégis muszáj, mert időnként sokkoló), és mint a kisgyerek az esti mese végén, csak azt érezzük, hogy 'mesélj még!'.
Legalábbis én még pár száz oldalnyi Judy Melineket el tudtam volna olvasni..


View all my reviews

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...