A kutyán kívül az ember legjobb barátja a könyv. A kutyán belül nem lehet olvasni. (Groucho Marx)

2011. június 14., kedd

Pszichológiai gyorstalpaló akadémikus szinten

Volt az egyetemen egy tantárgyam, amit eredetileg 3 félévben oktattak, de mire én felvehettem a kurzust, az időtartama lerövidült egy félévre, míg evvel párhuzamosan az oktatott anyag mennyisége alig csökkent. A könyvet olvasva kicsit visszasírtam ezt a lazaságot.

Félreértés ne essék, a könyv hihetetlenül érdekes és tartalmában értékes volt, ráadásul még az elején a szerző felhívja a figyelmet arra, hogy a felmerülő témákat csupán ismerteti, részletes elemzésébe nem megy bele, csupán elgondolkodtatni szeretné az olvasót.

Kiemeli még azt a tényt is, hogy egyes irányokkal, elvekkel, s felvetésekkel nem kell feltétlenül egyetérteni, az olvasó nyugodtan vitába szállhat vele, lényeg hogy megtalálja saját igazát.

Azonban nem árt, ha az olvasó valamelyest jártas a pszichológiában, kiigazodik a költői képek, orvosi fogalmak, filozófiai és szociológiai vonulatok erdejében, és nem bánja a cirkalmas, pátoszos fogalmazási stílust. Emellett pedig képes kell hogy legyen komoly mennyiségű, felettébb nagy információ-tartalommal bíró szöveg értelmezésére és feldolgozására...

Visszatérve a tartalomra, az író leltár jelleggel végigkaristolja az emberi psziché megannyi kínját, baját, sötét bugyrát, feldob ezernyi kérdést, de ad mellé útmutatást, és jó tanácsot is. Egy-egy komolyabb vagy szövevényesebb témában az olvasónak további irodalmat is ajánl, hiszen a tárgyalt témakörök, problémák sokaságát egy kötetbe képtelenség belezsúfolni.

A könyvet ezért leginkább útkereséshez ajánlanám, azoknak a kellően türelmes és művelt olvasóknak, akik úgy érzik valami hiányzik az életükből, valami nem tökéletes, és talán elsiklanak a lényeg mellett. Talán az itt felvetett kérdések között megtalálják azt amit eddig nem tudtak megfogalmazni, esetleg a válaszok között azt ,amit eddig hiába kerestek, vagy a témakörök közt érinti meg őket valami, ami alapján elindulhatnak a megfelelő irányba.

Számomra feldobott vagy 5-10 évnyi átgondolni való kérdést, megerősített és elbizonytalanított, illetve nem utolsósorban felhívta a figyelmem néhány olyan perspektívára, amelyeken keresztül másképp szemlélheti az ember a saját életét.



  • James Hollis – Ami igazán fontos
  • Eredeti cím: What Matters Most
  • Kiadó: Animus Kiadó, 2010
  • Oldalszám: 256

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...