A kutyán kívül az ember legjobb barátja a könyv. A kutyán belül nem lehet olvasni. (Groucho Marx)

2011. június 22., szerda

Vágy, élmény, kapcsolat

Vonzalom, intimitás.. Erről a két szóról általában mindenkinek valami JÓ dolog jut eszébe; egy szép és jó párkapcsolat. De vajon tudjuk milyen az igazi intimitás, vajon érezzük mikor hiteles egy kapcsolat?

"Az intimitásigényünk mértéke mélyen gyökerezik a személyiségünkben, ezért abban komolyabb változás csak erős vagy tartós hatásokra szokott bekövetkezni. Első megközelítésben tehát érdemes adottságként elfogadni a különbözőséget, és például a meghittség utáni gyöngébb vágyat nem a szeretetlenség jeleként értelmezni, mint ahogy ez gyakran történik."
De nem, ez a könyv nem egy egyszerű párkapcsolati útmutató. Nem kívánja megmondani a Nagy Igazságot, nem ítél és nem osztogat tanácsokat. Egyszerűen ráébreszt és rámutat dolgokra, ami mellett már esetleg sokszor elmentünk, vagy aminek adott esetben nem tulajdonítanánk jelentőséget. Én, személy szerint nem bírtam letenni a könyvet, egyszerűen annyira magával ragadott az egész írás. Természetesen joggal felmerülhet mindenkiben a kérdés: hogyan  írhatna egy pap hiteles könyvet párkapcsolati témában? Pál Ferenc azonban nem volt mindig pap: fiatal korában élsportoló volt atlétikából, (magasugró csúcsa még ma is áll), 30 évesen szentelték pappá.

A regényben szó esik egy másik könyvről is, ami Ken Wilber filozófus rákbeteg haldokló feleségével együtt töltött 5 évről szól. A nő halála előtt tudomására adta, hogy szeretné, ha naplóját felhasználva kiadnának egy közös könyvet életükről és küzdelmükről (Ken Wilber : Áldás és állhatatosság). A könyvben található részletek alapján az a regény már fel is került a kívánságlistámra.
Egyszóval ez a könyv nem olyan, amiről túl sokat lehetne írni, kár is lenne túlragozni: amiről Pál Feri ír, az szerintem érték, amit érdemes elolvasni, az ember sok dologra rácsodálkozik, rádöbben, elgondolkodik.

"Ha azt, ami most megadatik, képes vagyok elengedni, akkor tudom élvezni is, hiszen nem akarom megtartani, nem kívánom birtokolni, ezért nem kell félnem az elvesztésétől sem. Ezért nem is a birtoklás az élvezetnek a kulcsa, hanem az elengedés képessége."

Pál Feri keddenként a Millenárisban tart előadásokat, amik rendszerint telt házzal zajlanak. A könyv olvasása után cseppet sem csodálkozom rajta..


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...