A kutyán kívül az ember legjobb barátja a könyv. A kutyán belül nem lehet olvasni. (Groucho Marx)

2011. június 11., szombat

Néhány érdekesnek tűnő új könyv

Megjelent mostanában néhány új könyv, ami a fülszöveg, vagy esetleg az író miatt felkeltette az érdeklődésemet, és szívesen elolvasnám majd. Egyelőre a vizsgaidőszak alatt senyvedek, de addig is marad az álmodozás...

Észhelyzet - Fejezetek a magyar légiforgalmi irányítás történetéből
Légiforgalmi irányítók - a repülés szerelmesei
Légiforgalmi irányítók: ők azok a férfiak és nők, akik minden idegszálukat megfeszítve, hatalmas nyomásnak és stressznek kitéve vezérlik a földről a több száz tonnás repülőgépeket. Munkájuk sikerén nap mint nap, sőt akár percenként, ezrek élete múlik.
Nem csoda, hogy légiforgalmi irányítónak lenni igazi kiváltság, komoly kiképzésen kell átesnie annak, aki tagja akar lenni ennek az elitklubnak. Nem kevesen véreznek el a különböző szakmai és fizikai rostákon. Csak a repülés igazi szerelmesei tartanak ki a végsőkig.
A kötetben a magyar légiforgalmi irányítók egyik nagy öregje, Törőcsik József mesél nem kevés humorral a szakma kulisszatitkairól, a kiképzés hol fárasztó, hol összekovácsoló mindennapjairól, a sikerekről és azokról a pillanatnyi malőrökről is, amelyek akár végzetes katasztrófához is vezethettek volna. Megtudjuk, hogy a szocialista katonai vezetés olykor hajmeresztő helyzetekbe sodorta a magyar légiforgalmi irányítókat, és fény derül arra is, amit repülős körökben már régóta rebesgetnek: hogy mi okozhatta a Malév 1975-ös ferihegyi katasztrófáját...

A tengerben élnek krokodilok - Enaiatollah Akbari igaz története
Fordította: Gyimesi Kinga

Ha Afganisztánban látod meg a napvilágot, könnyen előfordulhat, hogy valaki kétségbe vonja a létezéshez való jogodat.
Egy reggel a tízéves afgán kisfiú egy olcsó pakisztáni szállóban találja magát - egyedül. Miután édesanyja kimenekítette Afganisztánból, magára hagyta - ennél többet nem tehetett érte.
A következő öt évet Enaiatollah Akbari Pakisztán, Irán, Törökország, Görögország és Olaszország utcáin tölti. A biztonságosabb jövő és munkalehetőség reményében egyik országból a másikba vándorolt. Isztambulba egy kamion kétrétegű aljába zárva, háromnapos zötykölődés után jutott el - azon kevesek között volt, akik túlélték az emberpróbáló utat.
Igaz és hiteles, megríkató és felkavaró történet. Keserűség, cinizmus nélkül, egy igazi mesélő szájából, aki humorral és iróniával fűszerezve számol be arról az öt évről, amit alkalmi munkákból tengődve az utcán töltött.

Kemény üzlet
Fordította: Sóvágó Katalin

Néha az kell a legjobban, akit a legkevésbé akartál.
Jamie Reidy 1995 és 2000 között a Pfizer, a világ egyik legnagyobb gyógyszergyártó cégének ügynöke volt. Feladata leginkább abból állt, hogy urológusokat győzködött a Viagra jótékony hatásairól. Sok bíztatásra nem volt szükség: a kis kék tablettáért már a piacra dobása előtt rengetegen vágytak.
A Kemény üzlet bennfentes beszámoló a gyógyszeripar sötét bugyraiból, hiszen Jamie Reidy belülről figyelhette meg az orvosi rendelők, nővérek és orvoslátogatók mindennapi munkáját, nem is olyan önzetlen és tisztességes módszereit.
Aki kemény odamondogatásra vágyik, annak nem ajánljuk ezt a könyvet, hiszen Reidy leginkább saját magából űz gúnyt, és nem tesz úgy, mint aki változtatni tudna a világon.
Ajánljuk viszont mindenkinek, akinek véleménye van a gyógyszerek árairól és különösen a Viagráról, illetve minden ügynöknek, aki már-már kiábrándult hivatásából.

A SZERELEM ÉS MÁS DROGOK c. film forgatókönyve ebből a memoárból született. A filmet 2011. január 6-án mutatják be a magyar mozik.

Polgár Vera: Svédasztal (rá különösen kíváncsi vagyok, ugyanis ő volt a kórélettan tanárunk a főiskolán, és imádtam)


Négy hónapja járok a szemben lévő ház konditermébe, hetente kétszer, személyi edzőm is van, és vasár­napon­ként futok, délután pedig úszom és szaunázom. Tizenkét kilót fogytam, kezd kockahasam lenni, és buknak rám a nők. Egyik jobb, mint a másik, falják a dumámat, és elélveznek a gyönyörtől, ha feljönnek hozzám és belela­poz­hat­nak készülő regé­nyem éppen aktuális olda­laiba.
Azért, ez nem egészen így van… Bioló­gia-kémia szakon vé­geztem az ELTE-n, évekig dolgoztam kutatólabo­ratóriu­mokban, majd kikötöttem a fel­ső­oktatásban. Szeretem a munkám, és éppen azért, hogy a napi kihívá­soknak megfeleljek, fel kell töltődjek a ma­gam-­teremtette kikapcsolódás él­mé­nyeivel. Nem vagyok író, de szeretek írni. Már középiskolás koromban is… aztán hosszú szünet után újra meg­moz­dult a toll. Két év alatt több mint hatvan novellám született. Az írásaim közül néhány bekerült három antológiába, és négy novella­pályázaton nyertem. Boldog vagyok, mert a hobbim által kiteljesedve élek. Alkotni jó.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...