A kutyán kívül az ember legjobb barátja a könyv. A kutyán belül nem lehet olvasni. (Groucho Marx)

2011. április 24., vasárnap

A Nap kedvese

Őszinte leszek: engem ez a könyv elvarázsolt. Messzire repített, el a hétköznapok szürke és monoton világából, egy csillogó, brokátselymekkel nehéz, jázmin-és fahéjillatú világba: a XVII. századi Franciaország pompás udvarába..

XIV. Lajos,  a Napkirály
A történelmi regényekkel valahogy mindig úgy vagyok, hogy ők találnak meg engem. Mindig valahogy a kezembe akad egy, de sosem úgy, hogy bemegyek egy könyvesboltba, és leveszem a polcról. Pedig most már lassan azt is fontolóra kellene vennem, ugyanis be kell ismernem magam előtt, hogy szeretem őket. Talán sokunknak még mindig a fülledt és szorongós gimnáziumi történelem órák jutnak eszébe a történelmi regényekről.. Legalábbis én egészen eddig így voltam vele. De ez már a múlté, ez a könyv végleg meggyőzött róla.

Petite egy törékeny, ugyanakkor végtelenül erős kislány. Apja szárnyai alatt sok mindent megtanul, amit a korabeli lányok nem: kiválóan megüli szőrén a legvadabb lovakat, tud latinul, szépirodalmat olvas, vadászik. Miután apja meghal, és kedvenc lova is eltűnik, élete gyökeresen megváltozik.

Évek múlva az udvarba kerül, a Napkirály közvetlen közelébe, aki idővel felfedezi Petite fantasztikus képességeit, férfiakat megszégyenítő erejének és természetes bájának összefonódását. Petite más, mint az udvar magasabb rangú hölgyei: ő nem tör hatalomra, pénzre és feltűnésre, előbb-utóbb mégis rivaldafénybe kerül, ha akarja, ha nem, és onnan már nincs visszaút.
Szerelme a király iránt őszinte és mélyről jövő, de vajon szerelmük titokban maradhat? És vajon mi a jobb, a titok súlyával élni, vagy nyíltan felvállalni az érzelmeket? Petite sodródik az eseményekkel, amik egyre inkább beszippantják őt az örvény mélyére.

Batthyányi Gyula: A Napkirály udvarában, 1928

A könyv epilógusa olyan mélyen megérintett, mint már rég tette ezt könyv. Elgondolkodtatott az életről, szerelemről és irigységről, a szüleink iránti szeretetről, elvekről és vágyakról.. Hogy minden mindennel összefügg, és az ember bármit képes olykor feláldozni a boldogságért, csak kérdés, hogy megéri-e..
Egy gyönyörű, magával ragadó könyv a fényűző francia pompáról, az udvar életéről, szerelemről és harcról.



  • Sandra Gulland: A Napkirály szeretője
  • Eredeti cím: Mistress Of The Sun
  • Oldalszám: 492
  • Kiadó: Tericum Kiadó

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...