A kutyán kívül az ember legjobb barátja a könyv. A kutyán belül nem lehet olvasni. (Groucho Marx)

2009. június 1., hétfő

Gyorsabban - Arról, hogy szinte minden felgyorsul

Ezt a könyvet még L. adta kölcsön, khm, mikor is..? Na mindegy, már elég régen ahhoz, hogy szégyelljem magam, amiért csak most olvastam el. Többször is nekiálltam, és nem azért hagytam abba, mert nem tetszett, hanem csak mindig volt valami más, ami elterelte róla a figyelmemet.

Pedig érdekes könyv. Tulajdonképpen a felgyorsult világunkról szól, a világgal gyorsuló és lépést tartani próbáló emberekről. Arról, hogy mennyire nehezen viseljük el, ha időt vesztünk feleslegesnek tűnő dolgokkal. Például egyesek buzgón nyomogatják a lift bezáró gombját, hogy ezzel is másodperceket spóroljanak meg.

Minden és mindenki időt akar megtakarítani: a cél, hogy minél kevesebb idő alatt minél több dolog történjen. A reklámok helyenként már pár másodpercesek lettek, kész-és félkész ételeket fogyasztunk, vezetés közben rádiót hallgatunk és telefonálunk, egyre inkább elterjedtek azok a könyvek, amikben hasznos tanácsokat kaphatunk időnk maximális kihasználása érdekében.

James Gleick egyébként amellett, hogy író, újság-és életrajzíró is. Újságíróként három írásával elnyerte a Pulitzer-díjat, illetve a National Book Awardot.
Érdekes könyv, ami talán kicsit elgondolkodtat magunkkal és az életvitelünkkel kapcsolatban is, érdemes elolvasni.

- Eredeti cím: Faster: The Acceleration of Just About Everything
- James Gleick - Home Page

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...