A kutyán kívül az ember legjobb barátja a könyv. A kutyán belül nem lehet olvasni. (Groucho Marx)

2009. április 29., szerda

A fű dalol

Ahogy alant is említettem, az idei Könyvfesztiválon jutottam hozzá ehhez a Lessing könyvhöz, amire tulajdonképpen már régóta nagyon kíváncsi vagyok.

Tulajdonképpen magáról a történetről nem sokat hallottam, de azt igen, hogy a regény jó, és hogy 2007-ben megkapta a Nobel-díjat (mint a valaha legidősebb díjazott).
Na, ennyi elég is volt hozzá, hogy felcsigázzon.

A történet egy rejtélyes gyilkosságról szól, amelynek titkát a könyv végén tudjuk meg, és értjük meg a miértjét.
Mary, a társaságbeli egyedülálló lány úgy érzi, csak úgy felelhet meg a társadalmi konvencióknak, ha férjhez meg végre.
Egy mezőgazdasági munkás veszi feleségül, aki mellett csendesen, lassan folynak a napok, és Mary egyedüli elfoglaltságát a néger szolgákkal való veszekedések jelentik, amibe egyre inkább belelovallja magát, míg a végén kezd elméje is elhomályosulni..

Nagyon tetszett, hogy bár az események igen lassú mederben folynak, a figyelmem nem tudott lankadni, a folyamatos feszültség, ami a regényben húzódik, fenntartja az érdeklődést.
Ehhez aztán tudni kell írni tényleg.

Az mókás, hogy a 7. fejezet után más valaki fordította, ilyet se láttam még nagyon, mindenesetre nem volt észrevehető, vagy zavaró.
Tény, hogy nagyon kedvet kaptam az írónőhöz, kíváncsi vagyok a többi könyve milyen lehet.
Örülök, hogy az Ulpiusos akció keretében a kosárba került Az ötödik gyerek is. :)

- Eredeti cím: The Grass is Singing
- Cikk Doris Lessingről a Könyvmolyok oldalán
- Doris Lessing Retrospective

2 megjegyzés:

csenga írta...

Én is hasonló jókat írtam erről a könyvről,és az Ötödik gyerek is mellbevágós.Na és most jön a csalódás-A megint a szerelem már nem jó-legalábbis nekem nem tetszett,annyira nem,hogy el sem olvastam...és Az Arany jegyzetfüzetről sem hallottam,olvastam még semmi pozitívat:(

Cukorfalat írta...

Az ötödik gyereket akkor jó, hogy megvettem, A megint a szerelmet nagyon ajánlgatta valakinek a könyvárus, de én nem haraptam rá, Az Arany jegyzetfüzeten meg mi az ördög kerül annyiba? Nem is értem. Pláne ha szar.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...