A kutyán kívül az ember legjobb barátja a könyv. A kutyán belül nem lehet olvasni. (Groucho Marx)

2008. december 27., szombat

Várakozás

Ezt a könyvet el is felejtettem, hogy még a múltkori rendelésemből félretettem anyuéknál otthon, hogy ott is legyen egy tartalék olvasnivaló, nehezebb időkre, aztán valamikor nemrég megtaláltam, és mivel épp nem volt úgysem olvasnivalóm, nekifogtam.

Bár először kicsit furcsálltam, hogy én ezt a könyvet megrendeltem, vajon mi fogott meg egy előreláthatóan csöpögős-romantikás kínai regényben?
De aztán rá kellett jönnöm, hogy ez azért annál több.

Kong Lin katonaorvos már 17 éve él várakozva.
Suju, lótuszlábú felesége szülőfalujában vár rá hűségesen, egyetlen lányukat nevelgetve, Vu Manna ápolónő pedig a városi kórházban dolgozik, Kong Lin kollegájaként.

Kong Lin ahányszor hazatér otthonába, mindannyiszor megpróbál elválni feleségétől, aki minden alkalommal meggondolja magát a bíróság előtt, így nem is lesz belőle semmi. Vu Manna pedig egyre türelmetlenebbül vár, hiszen amíg nincs válás, ők se közeledhetnek egymáshoz, máskülöben annak súlyos következményei lenne karrierjükre.

Elég elgondolkodtató regény arról, hogy ami után olyan erősen epekedünk, az beteljesülve néha elveszti varázsát.
Nehéz erről a regényről sokat írni, ha viszont elolvassuk, átérezhetjük mi is azt a feszült várakozást, vágyat és küzdelmet, amit a szereplők érezhetnek, ami egyszerre csodálatra méltó, megingathatatlan, és frusztráló.
Sokkal jobb volt a regény, mint számítottam rá, elgondolkodtató és szép.

Ha Jin a kommunista Kínában nőtt fel, majd később Amerikába ment tanulni. Mindkét világról alkotott tapasztalatát beleszövi a regénybe, a hagyományokon át a kommunista pártrendszerig.
Ezért a regényéért 1999-ben megkapta a National Book Award for Fiction díjat.

- Eredeti cím: Waiting

2 megjegyzés:

Neela írta...

Ezt a könyvet én is megvettem egyszer, még régebben, de még nem olvastam el. Tetszik az ajánlásod, mindenképpen sorra fog kerülni:)

szeee írta...

Ugyanezt tudom csak írni én is, mint Neela: megvan, sorra fog kerülni. Én külföldi oldalakon is jókat olvastam róla és a téma is nagyon tetszik...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...