A kutyán kívül az ember legjobb barátja a könyv. A kutyán belül nem lehet olvasni. (Groucho Marx)

2009. január 2., péntek

Amit a repülésről tudni kell

Amikor legutóbb Egyiptomba repültünk, a repülőn - bár már utaztam néhányszor repülővel, mégis rengeteg kérdés merült fel bennem hirtelen. Szegény tesómra zúdítottam kérdéseim záporát, de ő sem tudott kielégítő válaszokat adni, ezért volt óriási a lelkesedésem, amikor valamilyen úton-módon belebotlottam ebbe a könyvbe az Alexandrán.

Szép, keménykötésű könyv ez, jó vastag és színes-szagos, ahogy kell. :)
 Kellő mennyiségű szöveg és kép egyaránt.

Az ember rájön, mennyi minden rejlik a felszín alatt, mennyi ember összehangolt, és tökéletes munkája fekszik egy repülőút sikerességében. Hogy a repülés biztonságáért és színvonaláért nem csak a pilóta és a stewardess felel, hanem rengeteg más szakterületért felelős ember, akiktől a maximálisan tökéletes munkát követelik meg, egy porszem sem csúszhat a gépezetbe, hiszen néha egy pici mulasztás is tragédiához vezethet.

Szinte természetesnek vesszük, hogy a le-és felszállás rendben zajlik, hogy a gép pontosan elindul velünk, hogy az étel meleg, és a légikisasszonyok mindig mosolyognak. De vajon belegondoltunk-e már, hogy mennyi szervezés, munka, összehangolt együttműködés rejlik ezek mögött? 

Hogyan lesz valakiből pilóta, mi is az a "fekete doboz" (ami nem is fekete, és nem mindig doboz), milyen felelősségteljes a légiirányítók élete, mit jelent az "elhatározási sebesség", és még csomó érdekes dolog, amiket esetleg nem tudtunk, vagy legalábbis nem ilyen részletességgel.

Kicsit bepillantást nyerhetünk a repülős szlengbe is (kedvenceim: "Agyrázkódást kaptak a giliszták" = A repülőgép nagyon keményen ért földet; betoncsirke = földi utaskísérő; félelem bére = pilótafizetés; szakmai keksz = pilótakeksz :) )

Olvashatunk továbbá a légi kreszről, a pilótafülke rejtelmeiről (mi az a sok ketyere??), az időjárás hatásairól a repülésre, a biztonságról, a különféle repülőgéptípusokról, és a repülés nagyjairól.

Háy György pilóta több mint 35 éve repül, jelenleg a Malév Boeing 737-es kapitánya.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...