A kutyán kívül az ember legjobb barátja a könyv. A kutyán belül nem lehet olvasni. (Groucho Marx)

2008. szeptember 28., vasárnap

Rózsa tövis nélkül

Amikor legutóbb E.-nél voltam, odaadta nekem ezt a könyvet, hogy olvassam el, mert neki nagyon megtetszett ez a sorozat.

A regény VIII. Henrik ötödik feleségéről, Katherine Howardról szól, aki történetesen Boleyn Annának, a király szerencsétlenül járt sorsú feleségének unokatestvére volt.

Katherine Howard szegény körülmények között, de boldogan él testvérei között, míg nem nagyanyjának, Norfolk hercegnének megakad rajta a szeme, és ennek köszönhető, hogy Katherine tízévesen hozzá kerül.
Elég naiv és tanulatlan, nincs benne annyi báj, mint Anna unokatestvérében, ahogy ezt nagyanyja sokszor emlegeti is neki, azonban mégis van benne valami a Howardokból, ami különlegessé teszi, és szépségét is egyre többen észreveszik.

Nagyanyja házában lassan feloldódik, részese lesz a titkos éjszakai légyottoknak, amit az udvarhölgyek a Hosszú Teremben tartanak, amikor a férfiak titokban belopóznak a kisasszonyokhoz.

Néhány szerelmi kalandja után úgy tűnik, rámosolyog a szerencse unokatestvére, Thomas Culpepper személyében, akivel szóbeli jegyességet fogadnak egymásnak, és Katherine az Udvarba kerül, ami mindig is az álma volt. Thomas-szal azonban eltervezik, hogy alkalmas időben majd együtt megszöknek és összeházasodnak.

Egy fogadás alkalmával azonban megakad rajta a király szeme, megtetszik neke természetes viselkedése, és nem telik bele sok idő, királyné lesz belőle.
Tragikus előde sorsát azonban nem kerülheti el, az ő feje is a porba hull végül.

Igazából nem számítottam komoly történelmi szépirodalomra, amikor elkezdtem olvasni, talán ennek is köszönhető, hogy nagyon tetszett a könyv, és bele tudtam feledkezni a történetbe. Könnyed is volt, ugyanakkor mégis egy kis történelem.

Victoria Holtnak megjelent még néhány történelmi sorozata, az egyik ez a VIII. Henrik feleségei, például Lucrezia Borgia-regények, Medici trilógia, Tudor hercegnők.
Azt hiszem szívesen beleolvasnék azokba is majd.

- Eredeti cím: The Rose without a Thorn
- Az írónőről és megjelent sorozatairól: Victoria Holt (1906-1993)

2 megjegyzés:

Amadea H. írta...

Jó, hogy elolvastam ezt a bejegyzésedet, biztos meg fogom nézni közelebbről Holt történelmis könyveit:)
Ha szeretnél még Howard Kittiről olvasni, ajánlom Philippa Gregory könyvét, a Boleyn örökséget, a kötet egyik főszereplője.

Amadea H. írta...

Még nem hallottál róla? Vagy csak nem keltette fel az érdeklődésed?:)
Még VIII. Henrikhez kapcsolódik Antonia Fraser könyve, a VIII. Henrik hat felesége. Meg a Tudorok sorozat kijött könyvben, azonos címmel, Anne Gracie írta, kiadta az Ulpius.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...