A kutyán kívül az ember legjobb barátja a könyv. A kutyán belül nem lehet olvasni. (Groucho Marx)

2010. december 16., csütörtök

Mese 18-as karikával...

Ha valaki már olvasott megközelítőleg bármit Laurell K. Hamiltontól, akkor az átugorhatja a következő bekezdést.

A többi halandónak bevezetőül annyit, hogy valamelyik korai Anita Blake könyvben, valahol van egy bekezdés, amiben a főhősök éppen összeborulnának, mikor kiszól,vagy inkább kikacsint az írónő, hogy egyes írók ezen a ponton szakítják meg a történetet, és folytatják ott, hogy a megszaggatott lepedők közt a főhősök rágyújtanak...
Hamilton könyveiben ilyen téren semmi sincs a fantáziára bízva, egy oktatófilm alaposságával részletezi a szereplők minden egyes mozdulatát, és egy pszichiáter röntgenszemével lesi lelkük legapróbb rezdülését.

Az írónő sorozataiban azonban van valami abszolút lenyűgöző, és szerintem ez a változás. Karakterei a történetek során folyamatosan fejlődnek, állandóan tovább árnyalva, mélyítve, színezve történeteit. Emellett az egyes epizódok – könyvek – pár rettentően sűrű, cselekménnyel és feszültséggel teli napra, esetleg hétre korlátozódnak, szinte sürgetik az olvasót, aki maga is átveszi ezt a sodró lendületet, és dinamikát az olvasás során.

Aki véletlenül a sorozat közepén kapcsolódik főhősei életébe, az menthetetlenül kíváncsi lesz az előzményekre, hiszen sok utalást találhatunk korábbi eseményekre. A könyvet kivégezve pedig már a folytatást várjuk, hiszen a történet nem ér véget, főhősei csupán lélegzetvételnyi időhöz jutottak, a sors kereke nem áll meg, minden fordulójával újabb kihívás elé állítja a szereplőket.

Merry Gentry magándetektív, avagy Meredith nic Essus faerie hercegnő története, mely a jelen időben játszódik, a kelta mitológia köréből táplálkozik. Főhőse csak félig tündéri lény, kevert vérével, halandóságával kirí mind az emberek, mind a rejtőző hatalmasok fényes tömegéből. Mégis az elfeledett istenek őt választják ki, hogy a lassan elhalványuló mágiát újra visszahozza egy haldokló, és elkorcsosult árnyékvilágba.
Misztrál csókja Merry történetének ötödik epizódja. Száműzött, rejtőző és magányos nőként ismertük meg őt, az események hosszú sora azonban társakkal és hatalommal vértezte fel, sorsának többé azonban már nem ura. Ősi erők irányítják lépteit, cselekedeteit, melyeknek értelmét, célját, maga nem érti vagy ismeri, és következményeit fel nem mérheti.

Ahogy azt Hamiltontól megszokhattuk, a történet most is sötét, borzongató, magával ragadó, vérrel, és kéjjel írott. Misztrál, a szél, és vihar megtestesítője keresztezi a hercegnő sorsát, egy újabb természeti elemként, ami meghatározhatja a rejtett királyságok jövőjét. Majd Sholto, a sluagh királya, az árnyak lordja sodorja veszélybe mindazokat, akik Merrynek olyan fontosak...


  • Cím: Laurell K. Hamilton - A misztrál csókja
  • Eredeti cím: Mistral's Kiss
  • Oldalszám: 272
  • Kiadó: Agave Könyvek
  • Az írónő hivatalos weboldala

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...