A kutyán kívül az ember legjobb barátja a könyv. A kutyán belül nem lehet olvasni. (Groucho Marx)

2010. december 15., szerda

Varázslatos logika avagy mit tenne Harry Potter a pálcája nélkül

A Titokzatos Benedict társaság fiatal hőseinek gonosz elleni fegyvere nem a mágia, hanem a logika, a találékonyság és az összetartás.

Ha valakinek az emlegetett varázslótanonc történetei túlságosan mélyen jártak a fantázia birodalmában, a realitástól messze elszakadva, ezt a történetet kifejezetten élvezni fogja. Főhősei egyszerű gyermekek csupán, akiket hétköznapi társaiktól, egyedül szokatlanul magas intelligenciájuk különböztet meg. Küldetésük komolysága azonban a képzett kormányügynökök erejét is meghaladja, melynek megoldásában csak saját magukra, találékonyságukra, ügyességükre, és barátságukra számíthatnak.

Trenton Lee Stewart könyve, megfogalmazásában egyértelműen a fiatalabb korosztályt célozza, történetén azonban az idősebb korosztály is kedvelni fogja. Egyszerű szavakkal, mesterkéletlenül, egy gyermek szemén keresztül tárja elénk a történetet. Az olvasó is pont annyit lát, és érzékel a külvilágból, mint a történet által sodrott gyermekek, az események mögé is csak a logika és tapasztalat segítségével láthatunk be időnként.

A történet engem az első perctől fogva lenyűgözött, ahogy a hétköznapi események fokozatosan furcsa fordulót vesznek. Gyanútlan főhőseinek egyik napról a másikra kell valódi 007-es ügynökké válnia, meglehetősen titokzatos és veszélyes körülmények közt. A nap mint nap kiállandó próbák, és megoldandó feladatok bármely felnőttet komoly kihívás elé állítanának. Azonban a négy gyermek nem véletlenül lett kiválasztva a feladatra...

A könyv stílusának egyszerűsége időnként kicsit zavart, azonban egy gyermek számára, akár fel- akár elolvasva tökéletes, és érthető. A történet ellenben tényleg lenyűgöző, izgalmas, gondolatébresztő, és elgondolkodtató, ráadásul, mindezt nem vérben, és erőszakban tocsogva, mint manapság egy-egy horrorba hajló „mese”. Ritkán találkozik az ember olyan könyvvel, ami ennyire érdekesen, igényesen mesél és tanít egyben, azaz tartalmasan szórakoztat.
Ha volna gyermekem, ezt a könyvet kifejezett örömmel adnám a kezébe. Vigyázat, az esti mesélő szülőnek akár komoly gondot is okozhat megszakítása...



  • Cím: Trenton Lee Stewart: A Titokzatos Benedict Társaság
  • Eredeti cím: The Mysterious Benedict Society
  • Oldalszám: 352
  • Kiadó: Animus Kiadó
  • The Society

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...