A kutyán kívül az ember legjobb barátja a könyv. A kutyán belül nem lehet olvasni. (Groucho Marx)

2008. október 4., szombat

Problemszki Szálloda

Igazából erről a könyvről nem hallottam semmit, csak a leírása tetszett meg, elég érdekesnek találtam ahhoz, hogy elolvassam. Ráadásul elég kicsi és vékony könyv, szóval hamar elfogy a kezünkből.

Bipul Masli, az Afrikából jött fényképész egy belgiumi menekültszálláson lakik, ahol sorstársaival egyetemben várja a sorsa felől döntő hivatalos levelet.
A sorstársak mind különböző félék, mégis egyvalami tartja őket össze; a remény, hogy a harmadik ajánlott levél nem elutasítást tartalmaz majd..

Rettentően tetszik az író stílusa, ahogy a nyomort a megfelelő fekete humorral ábrázolja, egyik pillanatban felröhögök olvasás közben, a másikban meg már homlokráncolva olvasok.
Megjegyeztem magamban, hogy a fordítás is baromi jól sikerült, ami Pécsi Emőke munkája.

Amúgy ez egy dokumentumregény, az arendonki menekültközpont lakóiról, amit nem is tudtam, amikor megvettem a könyvet, pedig azokat nagyon szeretem. És Dimitri Verhulst belga író, újságíró, akinek állítólag ez a második regénye - nem tudom mi az első, és hol lehet kapni, de én tuti vevő lennék rá.

És akkor az egyik kedvenc részem a könyvből, ami akkor és ott úgy megfogott:

"Maradj! Maradj még mellettem! Míg meg nem érzi orrunk az esőt, mely évekig csak váratott magára elátkozott falvaink felett. Maradj! Mellettem. Szorítsd az összetört tested az enyémhez! Hogy a két test egy testté váljon. És hallgatni fogunk. És csak hallgatunk. De együtt. Maradj!"

- Eredeti cím: Problemski Hotel
- Dimitri Verhulstról

1 megjegyzés:

Borostyán írta...

Hú ez nagyon jól hangzik!! Köszönöm az ajánlást! :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...