A kutyán kívül az ember legjobb barátja a könyv. A kutyán belül nem lehet olvasni. (Groucho Marx)

2010. november 24., szerda

Csábítás

Ki Lily Prior? Ez a kérdés támadt fel bennem hirtelen olvasás közben.
Semmit nem tudtam a regényről, amikor elkezdtem olvasni, csak a fülszöveget futottam át olvasás előtt, ami nagyon felkeltette a kíváncsiságomat. Egy albinó lány, aki bódulatban tartja a férfinépet..? Jól hangzik, ebből sok mindent ki lehet hozni, gondoltam én.
És Lily Prior nem teketóriázott sokat, néha csak pislogtam a könyv fölött hevesen.

Ramona Drottoveo nem hogy nem szép, de kifejezetten ronda lány. Albinó szegény, fehér bőre csak úgy világít, szeme mint a nyuszié, piros, és nem bírja a Napot. A La Casa szobalánya mégis különleges a férfiak szemében: illata megbabonázza a férfiakat: nem számít mennyi idősek, mivel foglalkoznak, a hatás elsöprő.

A pap, a malacsütő, a jégszobrász, a cukrász, a kenyérdagasztó és a kacsapucoló is mind be akarja szippantani bűvös elixírjét. Senki nem tud ellenállni Ramona csábító illatfelhőjének, még ha akar, akkor sem. Nincs menekvés, és aki szerencsés, Ramona ágyában köt ki. Azonban a legtöbbjük számára ő csak egy sóvárgó vágy marad, Ramona ugyanis csábító ereje egyre biztosabb tudatában már megválogatja szeretőit, akárkinek nem adja oda magát. Élvezi hatalmát a férfiak felett, akik kiskutyaként, lógó nyelvvel loholnak nyomában, bármerre is jár.

A nők gyűlölik Ramonát. Gyűlölik, mert férjeik azóta elhanyagolja őket, gyerekeiket, már semmit nem tartanak fontosnak, csak hogy Ramona után koslassanak és beszippanthassák aromáját.

Azonban történik valami, amitől minden egyszersmind megváltozik.
Ami először eszembe jutott a könyv olvasása közben, az a "groteszk" szó volt. Lily Prior hatalmas fantáziával és bájos könnyedséggel írta meg regényét, amiben az abszurd és fekete humor egyaránt felcsillan. Egy kis meseszerű érzés is átjárja az ember lelkét, ugyanakkor megmosolyogtatóak Ramona naiv törekvései, önbizalma, és a férfiak rajongása iránta.

Lily Prior Londonban él, az olasz kultúra nagy imádója, Olaszországban kapott inspirációt regényei megírásához. Itthon eddig két könyve jelent meg magyarul ha jól láttam, a másik címe La Cucina.
Még annyi, hogy az eredeti borító nekem nagyon tetszik.



  • Lily Prior: Nektár – A csábítás regénye
  • Eredeti cím: Nectar - A Novel of Temptation
  • Oldalszám: 272
  • Kiadó: Tericum Kiadó
  • Interjú az írónővel

2 megjegyzés:

Andrea írta...

a bejegyzés alapján és hogy a néni is olasz fan, nem lehet rossz... ;)

Cukorfalat írta...

:)) Egy könnyed kis kikapcsolódás a könyv. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...