A kutyán kívül az ember legjobb barátja a könyv. A kutyán belül nem lehet olvasni. (Groucho Marx)

2010. augusztus 15., vasárnap

Rómát látni és meghalni

Be kell vallanom, rég nyűgözött le ennyire egy könyv. Annyira, hogy nem szívesen tettem le a kezemből, és amikor csak lehetett, olvastam, mit olvastam, faltam a lapokat. A felénél meg azt éreztem, bárcsak ne lenne vége.

Nagyon nehéz írni erről a könyvről, de valahogy úgy vettem észre, hogy amelyik könyv igazán nagy hatással van rám, arról nehezen írok. Pedig még hagytam is ülepedni, mert már legalább egy hete fejeztem be.
Mindig ámulattal tölt el, amikor valaki úgy tud írni egyetlen nap történéséről egy egész regényben, hogy a végén azt mondom, jéé, ez mind egy nap alatt történt, elképesztő..
Vatican stairs

A történetet nem írom le, azt bárki elolvashatja a fülszövegből. Legyen elég annyi, hogy több szálon futó történet, családok, szerelmek, drámák: élet, a maga kemény, fejbevágó valóságával, egyetlen napba sűrítve.

A könyv végig tele volt feloldhatatlan feszültséggel, ami miatt még inkább az volt az érzése az embernek, hogy muszáj tovább olvasni, vajon mi jön most.. ki mit fog tenni ebben a helyzetben..
"Néma csönd volt, csak egy pár szemtelen varjú szólongatta egymást az ágakon. Vattacukorhoz hasonló gyapjas felhőkben szállongott a virágpor."
Ami még különösen tetszett, hogy olyan szép leírásokkal volt tele az egész könyv, de tényleg az egész könyv, hogy eleinte még ki akartam írogatni a szép idézeteket belőle, aztán úgy voltam vele, hogy ezzel az erővel majdnem minden oldalról kiírhatnék valamit, annak meg nincs értelme, inkább olvassátok el. :)


  • Eredeti cím: Un giorno perfetto
  • Oldalszám: 496
  • Kiadó: Európa
  • A könyvről további vélemények a Molyon
  • Interjú az írónővel (angolul)
  • Beszélgetés M. Mazzucco-val az Európa Kiadó honlapján
  • Film is készült belőle: trailer
  • További magyarul megjelent könyve: Vita

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

én is így voltam vele, annyira megrázott, amikor olvastam, hogy nehéz volt írni utána róla. A filmet tegnap este néztem meg. Érdekes, hogy Sascha tanárnéni lett benne, de az olaszoknál nem szívlelik a melegeket, több szereplőt meg átlagosítottak, pl.: Aris (alias Zero) egy teljesen hétköznapi srác lett, aki nem akar semmit se felrobbantani. Ők tudják.

Cukorfalat írta...

Hát, ez érdekes, hogy kihagytak belőle részeket..a trailer-en én is meglepődtem, hogy Zéró milyen "átlag" sráv ahhoz képet, ahogy a könyvben jellemezve volt..

Névtelen írta...

Igen. De azon akkorát röhögtem, amikor a szintén átlagos Antonio (a könyvben emlékeim szerint egy kopasz, kigyúrt illető) azt mondja, hogy: "fa freddo." Eszembe jutott az a bizonyos teareklám :D. Eliot viszont tényleg olyan politikus kinézetű színész játszotta, az Emmát játszó nő viszont annyira rondán beszélt, hogy nem nagyon lehetett érteni :S. A poén, hogy az anyja jobban nézett ki a filmben.

Cukorfalat írta...

:))) Hehe, na majd megnézem megint a trailer-t, hátha benne van az anyja.. Akkor rájuk vajon érvényes a "nézd meg az anyját, vedd el a lányát" mondás? :P

Mónika írta...

Úgy örülök, hogy tetszett!

(Hogy csináltál ilyen szép fejlécet a blogodnak?)

Cukorfalat írta...

:)

Töltsd le a FastStone Image Viewer képnézegető progit, majd felül a menüben: Create/Image Strip Builder, és hozzáteszel x képet, majd Create, és kész. :)

Mónika írta...

Ilyen egyszerű?! De jó:D Ki fogom próbálni! Köszi:)

Névtelen írta...

Ezek szerint érvényes rájuk ;). A mamma 0:35-nél tűnik fel az előzetesben ;).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...