A kutyán kívül az ember legjobb barátja a könyv. A kutyán belül nem lehet olvasni. (Groucho Marx)

2008. június 20., péntek

The Choices We Made

Twenty-five women and men speak out about abortion

Ezt a könyvet még az egyetem alatt vettem egy antikváriumban a Múzeum körúton. Engem nagyon érdekel ez a téma valamiért (annak ellenére, hogy nincs személyes érintettségem a dologban), és gondoltam az, hogy angolul van, még jobb, kell egy kis nyelvgyakorlás is.

Nem mindig szokásom elolvasni a prológust, előszót a könyvek elején, de ez valahogy annyira jó volt ebben a könyvben, hogy végigolvastam azt is.
Rettentően érdekes mindenki története. Mindenkié más, és mégis ugyanaz. Legtöbbször ugyanazok az érzések, ugyanazok a félelmek. Mindenki kicsit máshogy éli meg, mindenki életére hatott valahogyan.

A legtöbb történet az abortusztilalom alatt történt, ami éppen ezért rettentő veszélyes, és költséges is volt. A nők legtöbbször teljesen tájékozatlanok voltak a témában, amit egyes kuruzslók könnyen ki is tudtak használni, ami sok nőnek majdnem az életébe került. Legtöbben nem merték elmondani a szüleiknek sem, féltek a haragjuktól, a kiábrándultságuktól.
Szinte mindannyian teljesen felvilágosulatlanok a terhességük előtt, a fogamzásgátlás mint olyan, majdhogynem ismeretlen előttük. Sokan tévhitben élnek, mely szerint pl. csak bizonyos napokon lehet teherbe esni, vagy hogy a hab 100%-os biztonságot nyújt.

Van, aki erőszak áldozata lett. Ez egy nagyon érdekes téma, és pont a napokban volt egy sorozatban ilyen sztori, mely szerint a nőt megerőszakolták, de mégis kihordta a gyermekét, azonban utána magára hagyta, mert nem bírta elviselni, hogy a gyereke majd mindig a vele megtörtént szörnyűségre emlékeztesse őt. Mert a gyerek hiába ártatlan az ügyben, mégis erőszakban fogant.
Vagy hogy mikortól számít az élet? A fogantatás pillanatától, a harmadik hónaptól, vagy csak a megszületés pillanatábanl?

Ilyen és ehhez hasonló problémák, felelevenített történetek vannak ebben a könyvben, amiben nők és férfiak őszintén, kitárulkozva írnak saját történetükről. Van, aki névtelenséget kért, de sokan nyíltan felvállalják önmagukat. A nevek között megtaláljuk még Whoopi Goldberget is.

Nagyon felkavaró, de mégis csodálatos könyv.

- A szerkesztő oldala: Angela Bonavoglia
- A könyvről angolul: Hammerbooks

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...