A kutyán kívül az ember legjobb barátja a könyv. A kutyán belül nem lehet olvasni. (Groucho Marx)

2008. május 19., hétfő

A Prométheusz-rejtély

Otthon találtam apu könyvei közt ezt a kis (1986-os kiadású) könyvecskét, és mivel épp nem volt nálam semmi olvasnivaló, szimpatikus volt a címe, a borítója és a fülszövege, ezért elkezdtem olvasni.

Mesterházi Lajos a "Prométheusz rejtély"-t kutatja: miért van az vajon, hogy a mitológia egyik legnagyobb és legjóságosabb istene, Prométheusz, története csak addig ismert számunkra, hogy miután az Embernek ellopta a tüzet az Égből, Zeusz sziklákhoz láncoltatta, és sasával minden nap a máját tépette, egymillió éven át.

De aztán mi lett Prométheusszal? Miután Héraklész megszabadította a súlyos láncoktól, utána hova ment és mit csinált?
Bár a mitológia nálánál sokkalta jelentéktelenebb alakjairól csillagképet neveztek el, vagy templomot emeltek tiszteletére, őutána semmi ilyen nem maradt fenn. Pedig igazán jó isten volt, és nélküle az Ember hová lett volna? Valószínűleg megfagy, éhen hal, vagy felzabálják a vadak.

Mesterházi Lajos ez után kutakodik források alapján, és saját fantáziáját használja fel a valaha lefolyhatott párbeszédek rekonstruálására, szigorúan az ismert tények birtokában és alapján.

A könyv nagyon hosszú (527 oldal), és ugye helyenként a mitológiai események kissé szárazak is, bevallom, a közepe táján kicsit meginogtam abban, hogy valóban végig fogom-e olvasni, de ami miatt nem tettem le, az Mesterházi Lajos briliáns stílusa. Imádtam, ahogy ír, a stílusát és a kommentárjait, az alázatát az Olvasó felé.

Már csak emiatt is érdemes elolvasni, de persze akit kicsit is érdekel a mitológia, annak nagyszerű olvasmányélmény jut osztályrészül.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...