A kutyán kívül az ember legjobb barátja a könyv. A kutyán belül nem lehet olvasni. (Groucho Marx)

2008. február 14., csütörtök

A nagy Romulus / Az öreg hölgy látogatása

Múltkor szó esett köztünk bátyóval Dürrenmatt színdarabjáról, Az öreg hölgy látogatásáról, mert egy ismerőse játszik benne.

Rájöttem, hogy szerintem még semmit nem olvastam Dürrenmattól, rögtön felkeltette a kíváncsiságomat a dolog, úgyhogy gyorsan hozzáillesztettem a könyvét az Alexandrás megrendeléshez.

A nagy Romulus c. másik drámája szintén megtalálható a kötetben. Kicsit tartottam tőle, hátha valami nagy komoly történelmi dráma lesz, de aztán az alcím - Történelmietlen történelmi komédia négy felvonásban - eloszlatta minden aggodalmamat.

És hát valami fantasztikusan jó volt. Tele szarkasztikus humorral, amitől egy könnyed történelmi tragikomédiát kapunk, kis társadalomkritikával fűszerezve.

Romulus Augustus, az utolsó nyugat-római császár Dürrenmatt drámájában nem kiskorú, hanem épp ellenkezőleg: idős emberként van megjelenítve, aki a Római Birodalom igazgatása helyett inkább tyúktenyészetével foglalatoskodik, és igyekszik ostobának feltüntetni magát.

A történet 476-ban játszódik, tehát Róma bukásának évében, az ókor és a középkor határmezsgyéjén. A császár alattvalói és családtagjai egyre ingerültebbek Romulus semmittevése és érdektelensége láttán, a mű végén pedig feltűnik Odoaker germán fejedelem, a nagy ellenség, akit a császár már várt..

Az öreg hölgy látogatása egy nyomorúságos közép-európai kisvárosban játszódik.
A meggazdagodott, idős prostituált, Claire Zachanassian visszatér egykor elhagyott szülővárosába, hogy bosszút álljon egykori szeretőjén, Illen, aki fiatal korában teherbe ejtette, majd elhagyta őt. A sínylődő helyzetben levő városkának óriási pénzösszeget ajánl fel, egy feltétellel: ha megölik Illt.

Vajon hogy döntenek a városlakó polgárok - találgathatunk, de inkább olvassuk el, mert úgy az igazi.
Igazán jó kis mű mindkettő, könnyed, de mégis sokatmondó, és nem utolsó sorban szórakoztató.

- Eredeti címek: Romulus der Grosse; Der Besuch der alten Dame
- Dürrenmattról: wikipédia
- Színdarabban: A nagy Romulus; Az öreg hölgy látogatása
- A nagy Romulus letölthető verzióban: oszk.hu

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...