A kutyán kívül az ember legjobb barátja a könyv. A kutyán belül nem lehet olvasni. (Groucho Marx)

2010. augusztus 5., csütörtök

Disznófejű nagyúr

Épp itt volt az ideje, hogy Orwelltől olvassak valamit, és már egy pár hónapja a polcról kacsingat kettő is tőle, az Állatfarm és az 1984.

Az 1984-ről olyan véleményeket olvastam, hogy elég kemény, nehéz olvasmány, úgyhogy most a könnyedebbnek ígérkező Állatfarmot választottam.

A belső borítón ez áll:"Állatfarm: Tündérmese" És bár tényleg mese, de inkább olyan, mint a báránybőrbe bújt farkas: mesébe öltöztetett szatirikus regény, a sztálini Szovjetuniót mintázva.

"Minden állat egyenlő, de vannak állatok, melyek egyenlőbbek."

A történet dióhéjban annyi, hogy Mr. Jonas állatai egy nap fellázadnak az emberek ellen, szabadok akarnak lenni, nem pedig az emberek rabszolgái, akik majd idő előtt túladnak rajtuk. 


A legtöbb állatnak megvan az emberi megfelelőjük, például Napóleon (aki disznó) Sztálin, Hógolyó, aki Napóleon ellenfele lett a lázadás után, Lev Trockij allegóriája, és így tovább. Emiatt a regényt be is tiltották, és (akár csak az 1984-et) csak később adták ki.
Azt olvastam még, hogy a tanyaház a Téli Palotának a megfelelője, ahonnan II. Miklós cárt elűzték.

Szóval egy kis komoly mesét kapunk, amelyben végül sikerül az állatoknak elűzniük Mr. Jones-t, aki alkoholizmusa miatt már képtelen volt ellátni is az állatokat. Az állatok örültek, hogy végre a maguk uraik lehettek, és eljött a boldog élet. Azonban idővel Napóleon átveszi a kizárólagos hatalmat az összes többi állat felett, akik kidolgozzák a belüket is, míg a disznók már csak alkoholizálnak a házban, és ágyban alszanak.


Az utolsó mondat pedig mindent elmond: "Az állatok a disznókról az Emberekre, az Emberekről a disznókra, aztán a disznókról megint az Emberekre néztek, és már nem tudták megmondani, melyik az Ember, és melyik a disznó."


- Cím: Állatfarm
- Oldalszám: 134
- Eredeti cím: Animal Farm. A Fairy Story
- Letölthető a MEK-en

4 megjegyzés:

Ildikó írta...

Már én is régóta tervezem mind az Állatfarm, mind az 1984 elolvasását, de most még nagyobb kedvet csináltál hozzá. :)

Cukorfalat írta...

Nagyon örülök. :)

AnTalk írta...

Háttérolvasmánynak tudom ajánlani a Hódolat Katalóniának című könyvét. Nem regény, hanem életrajzi, történelmi írás.

Cukorfalat írta...

Köszi AnTalk, már benne is van a kívánságlistámban.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...