A kutyán kívül az ember legjobb barátja a könyv. A kutyán belül nem lehet olvasni. (Groucho Marx)

2009. június 7., vasárnap

80. Ünnepi Könyvhét

Nézegetem a neten a könyvheti műfajlistát, böngészem melyik lehet érdekes számomra.
Akkor egy kis ízelítő, nekem is emlékeztetőnek, amikor majd elérkezik az újabb könyvvásárlás ideje, és hátha valaki szintén talál benne valami jót.

Csányi Vilmos: Bukfenc mindent tud
"Aki figyeli kutyáját - és miért ne tenné, ha már tartja - annak hamar feltűnik, két dolog. Az első, hogy a kutyák is állandóan figyelnek, szinte minden érdekli őket, ami a családban vagy a ház körül történik. Ebben például nagyon különböznek a többi háziállattól, mert azok, ha enni, inni kaptak, attól kezdve csak magukkal törődnek. Hol lehet a legkényelmesebben feküdni, pihenni, emészteni. Az emberrel, aki mindezt megadja nekik nemigen törődnek. Melyik kecskét érdekli a gazda csak úgy magáért? Ezzel szemben a kutyák gyógyíthatatlan emberszeretettel születnek. Egy 5-6 hetes farkaskölyök, ha emberi környezetben nevelődik. és jártában keltében találkozik valakivel, úgy megy el mellette, mintha észre sem vette volna. Bezzeg a kiskutya rohan az emberhez, és majd meghal egy kis simogatásért, dögönyözésért. Ez a simogatásfüggőség, ahogyan egy etológus a drogfüggés analógiájára elnevezte, a kutya egész életében megmarad. Imádja az embereket, és imádata abban is kifejezésre jut, hogy éppen úgy érdekli az, hogy embertársai mit csinálnak, mint minket, hiszen egy embernek is az a legizgalmasabb dolog, amit valaki más csinál. Életünk mások dolgai iránti szüntelen érdeklődéssel telik el. Persze a kutya az érdeklődést ötödakkora agyvelővel folytatja, ezért a bonyolultabb kérdések iránt kevésbé fogékony. Nem érdekli a parlamenti választás, az internet, talán még a zsebszerződések ügye sem, de nagyon felvillanyozza például az, ha vendégek érkeznek a családba. A mi kutyáink, Bukfenc és Jeromos érdeklődve figyelik az esti elfoglaltságainkat, és ha úgy találják, hogy túlságosan nagy aktivitással teszünk rendet, netán a helyükre tesszük a lakásban szanaszét heverő cipőket is, pláne ha megterítjük az ebédlőasztalt, nyomban izgatottak lesznek, és sajátos kérdő pózban ülnek elénk. Mintha azt kérdeznék: mi a fene lesz itt? Én bevallom, hogy vendégek jönnek, ezt heves farkcsóválással veszik tudomásul, és hadállást foglalnak a bejárati ajtó közelében, hogy majd a lehető leggyorsabban vethessék rá magukat a gyanútlan belépőkre - persze csupa szeretetből. Abból is tudhatjuk, hogy ők is várnak, hogy minden külső neszre, a lift zúgására, a folyosó ajtajának nyílására és egyéb külső zajokra felfigyelnek, amelyeket egyébként már megszoktak, és máskor figyelemre sem méltatnak. A szociális megértés jeles példája tehát az, hogy a kutyák pontosan tudják, hogy vendégeket várunk..."

Dr. Csern
us Imre: A férfi
"Annyit már most nyugodtan elmondhatok, hogy akárcsak A nő című könyvnél - amely alapjában véve nem csupán a nőről szólt -, menet közben már itt is tudtam, láttam, hogy ez a könyv sem tisztán csak a férfiról fog szólni. Szerettem volna sok mindent beletenni a férfiasság kérdéséről, a bűntudat megoldásának az elkezdéséről, a gyászról, halálról, búcsúról, elengedésről, virágokról, önmagamról. Tényleg sok mindent. Válaszokat egy sor kérdésre. Felvetéseket a pasikkal kapcsolatosan. Hogy például 'miért élt a párom nyolc hónapig egy másik csajjal párhuzamos életet mellettem, miközben azt bizonygatta, hogy mennyire szerelmes belém?' A minap kaptam egy ilyen e-mailt! Épp karácsonykor robbant szét a dolog... Amikor ez a könyv készült, körbetel efonáltam egy csomó pasit, akit ismerek. A tinédzserektől kezdve az ötvenesekig valamennyiüknek ugyanazt a kérdést tettem fel: mitől érzik magukat férfinak. A kérdésre, hogy mitől érzik magukat férfinak, a pasik egy jelentős része azt felelte, hogy ezen ők még soha nem gondolkodtak, és ez a kérdés eléggé meglepetésszerűen érte őket... Holott a nők esetében az utóbbi öt-tíz év másról sem szólt, mint hogy definiálják, mi az, hogy nő... Úgy tűnik, ezek olyan dolgok, amelyekről a pasik általában nem beszélnek. Vagy csak nagyon felületesen. Magáról a férfilétről... Azért nem, mert 'ez teljesen magától értetődő', hogy az illető férfi. Fel sem merül, hogy ezt bármi megkérdőjelezhetné..."

Heller Ágnes: Az érzelmek elmélete
Heller Ágnes "Az érzelmek elmélete" című könyve, "Az ösztön ök" című könyvvel egy kötetben 1978-ban jelent meg magyarul a Gondolat kiadó gondozásában. A könyv évtizedek óta nem kapható ma gyar nyelven. Azóta a mű megjelent német, angol, spanyol és olasz nyelven. A múlt esztendőben egy amerikai kiadó azzal a kéréssel fordult Heller Ágneshez, hogy járuljon hozzá ennek, a már egy ideje nem kapható könyvnek, új kiadásához. Heller egy második, javított kiadást javasolt. Az érzelmek elméletének második javított kiadása 2009 tavaszán fog megjelenni New Yorkban. Ennek az új kiadásnak a magyar nyelvű változata ez a könyv.


Sziebig Tímea: Doktorok könyve
A sors kötelez! Ez a központi gondolata Sziebig Tímea kötetének, melyet a gyógyítás különböző területeinek tíz kiemelkedő egyéniségével folytatott beszélgetéseiből állított össze. Élet és halál, fény és árnyék, Isten és ember, hit és kétely, munka vagy hivatás kérdéseiről vallanak őszintén az eltérő beállítottságú doktorok, akikben egyvalami mégis közös: SORSUK AZ ELHIVATOTTSÁG!

2 megjegyzés:

stippistop írta...

hjajj, nekem kell ez a csányi könyv!!!

Amadea H. írta...

Szia! Van itt neked nálam vmi:

http://href.hu/x/9q20

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...