A kutyán kívül az ember legjobb barátja a könyv. A kutyán belül nem lehet olvasni. (Groucho Marx)

2007. november 18., vasárnap

Görögdinnye


Az előző könyv után valami könnyed olvasmányra vágytam, így esett a választásom a Görögdinnyére.

A történet röviden: Claire-t, a frissen szült 29 éves anyát, gyermekük születése napján elhagyja férje egy másik nőért. Claire magába zuhan, majd felül az első gépre, és maga mögött hagyva Londont, hazamegy szüleihez és testvéreihez Dublinba.

Szép lassan kezd kikecmeregni a depresszióból, majd megismerkedik húga egyik egyetemi csoporttársával, aki ugyan fiatalabb nála, de mégis van benne valami..

Élete alakulásába hirtelen azonban beleszól férje felbukkanása, aki úgy gondolja, ideje kibékülniük, és újrakezdeni mindent.

Az első oldalak után szinte biztosra vettem, hogy valóban könnyed olvasmányt sikerült választanom, de kezdtem kicsit aggódni is, nehogy túl limonádé legyen, főleg mert a könyv két kötetes.
Azonban ahogy haladtam az olvasásában, szertefoszlottak a kételyeim: a sztori valóban könnyed ugyan, bár szinte együtt izgulunk Claire-ért, hogy vajon mikor hogy dönt, olykor felismerni véljük a tipikus női gondolatmeneteket, logikát is, de az a fantasztikus ír humor, amivel az írónő megfűszerezi a regényt, az frenetikus.

Csak néhány szösszenet, ami nekem tetszett:

"Kivettem a nagy darab sajtot a hűtőből, ahol mostanára nyilvánvalóan kiépítette a rémuralmát. A nejlonfóliába csomagolt szeletelt sajtok a frigó hátsó falához lapultak páni félelmükben, amit az egzotikus jövevény keltett bennük."
és:
"..szerintem az ennyire vonzó embereknek engedélyeztetniük kéne magukat, mielőtt kimennek az utcára. Le kéne tenniük valami vizsgafélét, ami igazolja, hogy ilyen isteni külsővel is képesek felelősen viselkedni."

Érdekes, azt olvastam Marian Keyes önéletrajzában, hogy Írországban, Dublinban született, de húszas éveit Londonban töltötte, ahol pincérnőként kapott állást. A könyvben pedig ugyanez történik Claire-rel is.

Szóval összességében egy nagyon aranyos, rettentően élvezetes humorú, könnyű kis olvasmány.

- Eredeti címe: Watermelon
- Részlet a könyvből: Wiandt Könyváruház
- Marian Keyes oldala: The Official Marian Keyes Website
- Film is készült belőle: Watermelon

2 megjegyzés:

Shal írta...

Ez nekem is megvan, de még nem jutottam hozzá... :(

calcifer írta...

Láttam itt nálad, felkeltetted az érdeklődésemet, megvettem, haláli jó, tetszik! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...