A kutyán kívül az ember legjobb barátja a könyv. A kutyán belül nem lehet olvasni. (Groucho Marx)

2011. március 15., kedd

Peónia, az édes virág

Milyen virág a peónia? Nálunk bazsarózsa (pünkösdi rózsa) a neve. Kínában 2000 éve termesztett eredetileg gyógynövény, amely botanikai nevét is Paionról,a görög mitológia isteneit gyógyító orvosról kaphatta. A virágok változatos színekben pompáznak, és gyakran édesen illatosak. A hagyományos kínai gondolkodásban a peónia a jólét, bőség, megbecsülés és méltóság jelképe. A fehér peónia azon fiatal lányok szimbóluma, akiket eszességük emel a többi szépség fölé.

Találó e név Lin Yutang főhősére, Peóniára, aki fiatal, gyönyörű, szeszélyes és örök romantikus.
A  XIX. század végén találjuk magunkat, Kínában. Peónia, a sóadóhivatal főtitkárának felesége, fiatalon megözvegyül.
Sajátos természete azonban nem hódol be a szigorú kínai hagyományoknak: egy könnycseppet sem ejt a temetésen, nem gyászol, gondolatai már réges-rég máshol járnak. A két özvegyi erényből, miszerint: "szűzasszony" lesz, és örökre özvegy marad, vagy "hős asszony" és öngyilkos lesz, mintsem kitegye magát a kísértésnek, hogy újra férjhez menjen, ő egyiket sem választja.

Ereiben lüktet a vér, szíve máris hevesebben ver, gondolatban már tervezgeti jövőjét, figyelme egyetlen emberre összpontosul csak: titkos szerelmére, akitől eddig elszakítva kellett élnie, de most talán minden megváltozhat, feltéve ha a férfi hajlandó lesz elválni a feleségétől, akihez családi nyomásra adták hozzá.. Peónia útra kel a Jangce folyón, férje hamvaival, hogy végre újra láthassa szerelmét, de a folyón összetalálkozik egy rég nem látott ismerőssel, aki felforgatja életét és gondosan kitervelt jövőjét is.

Peónia örök lázadó, ugyanakkor személyiségéből olyan vonzerő árad, ami minden férfit megbabonáz. Kacérsága, természetessége ellenállhatatlan vágyat ébreszt mindenkiben, sokan csodálják a nőt, aki bátran szakít a hagyományokkal, és olyanokat tesz, amit tisztességes úrinő - és főleg egy özvegyasszony - sose tenne. Valamiért azonban tettei mégis csodálatra méltóvá teszik őt mások szemében, fiatal szeszélyei miatt képtelenség rá neheztelni.

Peónia jártában sok férfiszívet összetör, miközben keresi a boldogságot, a megnyugvást. Csodálatos képességgel rendelkezik: nagyon tud szeretni, elégve és vágyódva, de szíve nehezen nyugszik meg. Mi az ára a boldogságnak?

Lin Yutang pedig fantasztikus. A regényt átjárja a tömény romantika, és elcsodálkozunk: egy férfi hogyan képes ennyire azonosulni a női lélekkel?
 Sokan mondják, úgy olvasták ezt a regényt, hogy természetesnek vették, az író nő. Nem is lehet rajta csodálkozni. Azonban ez a romantika nem megy át fullasztó csöpögésbe: nem lehet rá haragudni. A történet bájához nagyon is jól megy, finom és kedves, kicsit mi is elrepülünk Kínába és szeretünk..

A borító pedig nálam csillagos ötöst kap.

  • Lin Yutang: Peónia
  • Eredeti cím: The Red Peony 
  • Oldalszám: 396
  • Kiadó: Tericum Kiadó
  • Lin Yutang élete (angolul)

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...